سفارش تبلیغ
صبا ویژن

خبری

صفحه خانگی پارسی یار درباره

مصرف شیر و لبنیات در آلودگی هوا

    نظر

در شرایط آلودگی هوا برای کاهش صدمات به دستگاه تنفسی و التهاب دستگاه گوارش ناشی از این آلودگی، مصرف شیر و لبنیات را افزایش دهید.

به گزارش ایسنا، مصرف شیر و فرآورده‌ های آن سبب نرم شدن مخاط تنفسی فوقانی، مری و معده می ‌شود. از سوی دیگر به دلیل وجود ترکیبات مناسب برای رشد و نمو باکتری‌ های مفید که عمل دفع ادرار و مدفوع و مواد آلاینده را تنظیم می ‌کنند التهابات و بیماری‌ های دستگاه گوارش را کاهش می ‌دهد. کاهش التهاب‌ ها در مقابله با نقش رادیکال‌ های آزاد که به صورت آلاینده‌ ها وارد بدن شده‌ اند، نقش موثری داشته به سلامت بدن کمک می‌ کند.

به اعتقاد متخصصان تغذیه، مصرف دوغ و ماست ‌های "پروبیوتیک" برای مقابله با آلاینده ‌های هوا انتخاب بهتری به شمار می ‌روند. آلاینده‌ های موجود شامل ترکیبات مختلفی است که از طریق هوای تنفسی وارد بدن شده، آثار مخرب آن روی بافت‌ های بدن، دستگاه تنفسی و قلب و عروق برجای مانده در طولانی مدت ابتلا به پوکی استخوان را تشدید می ‌کند.

از سوی دیگر در زمان آلودگی هوا، جذب "ویتامین D " از طریق پوست به شدت کاهش می ‌یابد. به همین دلیل در شهرهای بزرگ که معمولا هوای آلوده دارند، کمبود ویتامین D از شیوع بالایی برخوردار است. بر اساس آخرین تحقیق کشوری 60 درصد زنان تهرانی به صور مختلف دچار کمبود ویتامین D هستند.

به گفته دکتر ربابه شیخ الاسلام مدیر پایگاه اطلاع رسانی علمی تغذیه و سلامت ایران، افرادی که کمبود کلسیم دارند، بیشتر در معرض خطر آلودگی با سرب قرار می ‌گیرند.

وی ادامه داد: به دلیل آن که گیرنده ‌های فلزات دو ظرفیتی در بدن انسان به صورت رقابتی عمل می‌ کند در صورتی که این گیرنده‌ ها، قبلا با فلزات مورد نیاز بدن مانند آهن و کلسیم اشباع شده باشند، بدن کمتر در معرض آلودگی با سرب قرار می ‌گیرد. یکی از راه های پیشگیری از آلودگی هوا مصرف بیشتر لبنیات و اشباع کردن این گیرنده‌ ها است.

دکتر شیخ الاسلام، علاوه بر سایر اقداماتی که در شرایط وارونگی هوا برای مقابله با آثار مضر آلودگی بر سلامت می ‌بایست انجام شود بر توجه به تغذیه مناسب تاکید کرد و افزود: تغذیه متعادل و مناسب با در دسترس قرار دادن مواد مغذی که هر یک به طریقی بافت‌ های بدن را در برابر آثار مخرب ذرات آلاینده یاری می‌ کنند، نقش موثری در حفظ سلامت بدن دارد.

هر ساله با آغاز سرد شدن هوا، افزایش آلودگی به خصوص در شهرهای بزرگ به موضوعی مهم تبدیل می‌ شود. عوارض ناشی از افزایش آلاینده ها بر سلامت مردم، اهمیت توجه به این مشکل را بیشتر می ‌کند.

هیدروکربورهای سرطان زا ناشی از سوخت ناقص مواد سوختی، انواع فلزات سنگین مثل سرب که با سوختن ترکیبات نفتی مثل بنزین و گازوئیل در هوا منتشر می ‌شوند و گاز خطرناک منواکسید کربن از جمله این ترکیبات هستند. در اثر پدیده گلخانه ‌ای در فصل سرما، این گاز به اضافه بقیه گازهای مضر به سطح زمین بر می گردند و وارد ریه های ما می ‌شوند.

آلودگی هوا روی بافت ‌های بدن، دستگاه تنفسی و قلب و عروق تاثیر فراوانی دارد. همچنین مطالعه اخیر محققان علوم پزشکی نشان می ‌دهد؛ افراد جوانی که در مناطق آلوده به دود زندگی می‌ کنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های گوارشی قرار دارند.

آلودگی هوا همچنین بیماری های قلبی و عروقی و مرگ ناشی از آن را زیاد می ‌کند. این اتفاق معمولا در افراد مستعد بیماری قلبی عروقی مانند کسانی که بیش از 60 سال دارند یا کسانی که سابقه نارسایی قلبی دارند، رخ می ‌دهد. همچنین کسانی که دچار ناراحتی ریوی مزمن به خاطر استعمال سیگار هستند یا دیابت دارند، بیش از دیگران در معرض خطرات قلبی عروقی ناشی از آلودگی هوا قرار دارند.

خواص مصرف شیر و لبنیات

براساس تحقیقات و بررسی های انجام شده شیر و لبنیات، منبع بسیار خوبی برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن می باشد و اضافه کردن آن به پکیج پذیرایی روزانه تان توصیه می شود، مصرف روزانه دو تا سه لیوان شیر بالغ بر 50 درصد از پروتئین بدن را تامین می کند.

کلسیم موجود در شیر و لبنیات از نرمی استخوان و خرابی دندان در کودکان جلوگیری می کندو بروز پوکی استخوان را در بزرگسالان به تعویق می اندازد، فسفر موجود در شیر و لبنیات در تشکیل و استحکام استخوان بسیار موثر بوده و در ساخت بافت های عضلانی، مغز و اعصاب نقش موثری دارد.

شیر دارای ویتامین های مانند A ، B12، B1 و B2 است، کمبود ویتامین   A در بدن باعث ایجاد شب کوری و کاهش مقاومت بدن در برابر بیماری ها می شود و از طرفی بی اشتهایی و بی حوصلگی را برای جسم و روح در بر خواهد داشت.

ویتامین ب 12 موجود در شیر از اجزای مهم و ضروری در شکل گیری گلبول قرمز خون می باشد و کمبود این ویتامین برای فرد کم خونی و خستگی را بوجود می آورد.

در کنار مصرف شیر از کشک نیز استفاده کنید، کلسیم موجود در کشک دوبرابر شیر می باشد، بهتر است از کشک های کم نمک استفاده کنید و از بهداشتی بودن این ماده غذایی گران بهاء مطمئن شوید.

مصرف پنیر به دلیل پروتئین فراوانی که دارد، در علم تغذیه جزو منابع مغذی پروتئینی محسوب می شود و 45 گرم از این ماده معادل مصرف یک واحد گوشت می شود و هر 45گرم از این ماده برحسب نوع محصول دارای 55 تا 85 کیلو کالری انرژی می باشد.

در اخر باید گفت اگر شما به لاکتوز(lactose) شیر حساسیت دارید،شیر بدون لاکتوز مصرف کنید و یا از پنیرهای سفت و ماست را جایگزین این ماده قرار دهید.سعی کنید از شیر های تازه استفاده کنید و از شیرهای مدت دار در مرحله بعد، این نوع شیرها  تا 4 ماه در دمای محیط نگهداری می شوند.

منبع: آکاایران